torsdag 14. mai 2020

Planteoversikt markedet 2022 - urter

Oversikt over urter


 Kvann

Angelica Archangelica, er den eneste urten som er eksportert fra Norge til Europa. Planten har blitt brukt som grønnsak siden vikingtiden, og hver gård hadde sin kvannegård. Unge blader smaker godt i salat eller omelett. Bladene forsterker søtsmak og reduserer behovet for sukker i f.eks syltetøy. Rabarbrasyltetøy med kvann er veldig godt.

Planten sies å ha en rekke legende egenskaper. Les mer på rolv.no
Kvann er den viktigste ingrediensen i Benedictiner-likør.

Kvann er to-årig, dør etter blomstring, men frøsår seg villig. Frøene må sås ferske og trenger en vinter for å spire. 
Kvann sies også å ha ført til at Olav Trygvasson gikk i krig der han falt i slaget ved Svolder . Les mer her

Brukes helst varmebehandlet, den utvikler sånn en herlig aroma når den «kokes» Kan brukes i alle slags syltetøy, supper, geleer marmelader laget av bær og frukt. Særdeles god til rabarbra og tyttebær. Kan brukes i i kryddersmør og kandiserte kvannstilker. Blir også utrolig god sirup til is .


 

 


Myske

Fin bunndekker med friskt grønt bladverk og nydelige hvite blomster i siste halvdel av mai. Den er lett å nappe opp og fortrenger ikke andre planter.

Myske er en aromatisk urt med virkestoffet kumarin. Den dufter godt, og skal være virksom mot møll. I Tyskland er det tradisjon for å legge noen stilker i hvitvinen i mai, de kaller det Maitrink. Kan også brukes som smak i snaps.
Mer info på rolv.no

 


 

Spansk kjørvel

En god urt med smak av anis. Brukes i desserter , salater og supper. Den er en stor og flott plante som frøsår seg mye. Frøene smaker nesten som Kongen av Danmark, spis dem og unngå at den sprer seg for mye.

Les mer på rolv.no

 



 

 


Rød matsyre

God i fiskesaus, i salat og der man vi ha en syrlig smak. Dekorativt bladverk. Frøsår seg lett. Enkel å luke.

 

 

 

 


Løpstikke

Også kalt maggiurt eller kjærlighetsurt. Aromatisk sterk smak som minner om selleri eller buljong, derav navnet Maggiurt.

Brukes (med litt forsiktighet pga den sterke smaken) i suppe, gryter, stekte poteter. Ha et blad i smøret når du steker kjøttkaker, gir god smak. Fin ingrediens i urtesalt. Høst unge blader. Ved nedskjæring skyter den nye skudd.

Urten har en rekke gode egenskaper. Les mer på rolv.no

 

 

         Fransk estragon

        Med sin særegne smak av pepper og anis skiller estragon seg ut,
        og gjør krus på retter av egg, kylling, kalv og fisk.

        Estragon er hjertet i smaken på béarnaisesausen, og som en av de
        fire store urtene i den franske «fines herbes».

        Smaken er pepperaktig med en undertone av anis.

 

 









       

      Fjellspinat (rødbladet melde)

       En dekorativ salatplante, ettårig, frøsår seg lett. 

       Dekorativ i salat. Plukk ferske blad gjennom hele sommeren
       og bruk dem friske eller kokte, på samme måte som spinat.

       





        Humle
        Humle er en raskt voksende flerårig klatreplante med store fine blader
        og mye brukt i Norge tidligere først til tekstiler deretter som tilsetning i øl.
        Kan vokse opp til 30 cm på en dag når den er i virkelig god vekst og kan vokse
        sine 5-6 meter på en sesong. Liker sol eller helst halvskygge og gjerne næringsrik 
        jordsom dyp leire med jevn fuktighet. Jorda kan godt være godt drenert,
        men jevnt fuktig.
        Unge skudd kan kokes eller dampes i 10 minutter som en grønnsak og har en
        særegen smak. 
        Vi har to arter humle, vanlig humle og gullhumle (humulus lupulus aureus)
       

        
      
        
             


       Ulike typer løk     
       
       Pipeløk 'Evergreen'
       Ramsløk
       Seiersløk
       Prærieløk
       Luftløk
       Gressløk
   
      
                                                                                                                                

 



Vi selger overskuddet av planter som styret og støttemedlemmer har sådd. Inntektene går til å finansiere gode hagerelaterte foredrag, turer etc.







 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Høsttakkefest med ideer til vinterlagring av hagens grøde

Det ble en hyggelig høsttakkefest for oss som var der. Anne-Berit Smøraas hadde en innledning om hvordan hun lagrer grønnsaker, supplert av ...