Angelica Archangelica, er den eneste urten som er eksportert fra Norge til Europa. Planten har blitt brukt som grønnsak siden vikingtiden, og hver gård hadde sin kvannegård. Unge blader smaker godt i salat eller omelett. Bladene forsterker søtsmak og reduserer behovet for sukker i f.eks syltetøy. Rabarbrasyltetøy med kvann er veldig godt. Planten sies å ha
en rekke legende egenskaper. Les mer på rolv.no Kvann er to-årig,
dør etter blomstring, men frøsår seg villig. Frøene må sås ferske og trenger en
vinter for å spire. Brukes helst varmebehandlet, den utvikler sånn en herlig aroma når den «kokes» Kan brukes i alle slags syltetøy, supper, geleer marmelader laget av bær og frukt. Særdeles god til rabarbra og tyttebær. Kan brukes i i kryddersmør og kandiserte kvannstilker. Blir også utrolig god sirup til is . |
|
|
|
Fin bunndekker med friskt grønt bladverk og nydelige hvite blomster i
siste halvdel av mai. Den er lett å nappe opp og fortrenger ikke andre
planter. Myske er en aromatisk urt med virkestoffet kumarin. Den dufter godt, og
skal være virksom mot møll. I Tyskland er det tradisjon for å legge noen
stilker i hvitvinen i mai, de kaller det Maitrink. Kan også brukes som smak i
snaps. |
|
Spansk kjørvel En god urt med smak av anis. Brukes i desserter , salater og supper.
Den er en stor og flott plante som frøsår seg mye. Frøene smaker nesten som
Kongen av Danmark, spis dem og unngå at den sprer seg for mye. Les mer på rolv.no |
|
|
|
God i fiskesaus, i salat og der man vi ha en syrlig smak. Dekorativt
bladverk. Frøsår seg lett. Enkel å luke. |
|
Løpstikke Også kalt maggiurt eller kjærlighetsurt. Aromatisk sterk smak som minner om selleri eller buljong, derav navnet Maggiurt. Brukes (med litt forsiktighet pga den sterke smaken) i suppe, gryter,
stekte poteter. Ha et blad i smøret når du steker kjøttkaker, gir god smak.
Fin ingrediens i urtesalt. Høst unge blader. Ved nedskjæring skyter den nye
skudd. Urten har en rekke gode egenskaper. Les mer på rolv.no |
|
Fransk estragon Med sin særegne smak av pepper og anis skiller estragon seg ut, Estragon er hjertet i smaken på béarnaisesausen, og som en av de Smaken er pepperaktig med en undertone av anis. |
|
En dekorativ salatplante, ettårig, frøsår seg lett. Dekorativ i salat. Plukk ferske blad gjennom hele
sommeren
Humle |
|
|
Vi selger overskuddet av planter som styret og støttemedlemmer har sådd. Inntektene går til å finansiere gode hagerelaterte foredrag, turer etc.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.